Opis
Ta edycja będzie wyjątkowa, limitowana i oparta na smakach idealnych na lato! Szkolenie stworzone dla początkujących cukierników – zarówno dla domowych piekarzy/cukierników, jak i dla pracowników hoteli czy restauracji z cukierniczymi aspiracjami! Krok po kroku wprowadzi Was w nowoczesne słodkości doskonałe na każdą porę roku, lubiane przez wszystkich łasuchów, na każdą okoliczność. Okaże się, że znane przepisy, jak na Panna Cottę, Tiramisu czy Sernik Nowojorski skrywają wiele niespodzianek i trudności, którym z łatwością można stawić czoła. No bo kto z Was na ten przykład wypiekał włoskie biszkopty Savoiardi?:)
Rzecz idealna na oryginalny, personalizowany prezent dla tych, którzy szukają inspiracji do dalszego rozwoju i chcą szlifować pracę w duchu nowoczesnego cukiernictwa. Poprowadzi je Justyna Górniak – trener niezwykle uważny, sumienny, z dużym bagażem cukierniczego doświadczenia i kreatywnym podejściem do słodkości. A przy tym zaraża śmiechem i wprowadza pozytywny vibe!
Program szkolenia obejmuje:
- Przygotowanie i odpiek ciast:
– parzone,
– pâte sablée,
– uniwersalne ciasto kruche,
– kruszonka do ciasta parzonego,
– brownie,
– biszkopt Savoiardi.
- Przygotowanie i przechowywanie kremów cukierniczych:
– namelaka z białej czekolady,
– chantilly waniliowe,
– bazowy crème patissiere,
– krem kokosowy,
– krem karmelowy
– cremeux tropikalne,
– krem na bazie jajek do Tiramisu.
- Pracę z różnymi strukturami:
– masa do sernika nowojorskiego o smaku cappuccino,
– żelka do sernika i panna cotty,
– konfitura rabarbar-truskawka,
– konfitura porzeczkowa z owocem czarnego bzu,
– konfitura banan-kafir,
– chrupiąca pralina pekan-sól,
– Panna Cotta z maślanką.
- Przygotowanie dodatków do deserów:
– słony karmel o idealnej konsystencji,
– żel malinowy,
– domowa pasta pistacjowa,
– domowe masło orzechowe,
– ganache z gorzkiej czekolady,
– dekoracja ciastek przy użyciu pâte sablée.
- Omówienie zastosowania w cukiernictwie substancji żelujących, takich jak:
– żelatyna
– pektyna,
– agar.
* Efektem szkolenia jest uzyskanie teoretycznej, a przede wszystkim praktycznej wiedzy na temat techniki wykonania i dekorowania różnych rodzajów klasycznych w smaku, ale nowoczesnych w formie słodkości. Każdy z kursantów aktywnie uczestniczy w szkoleniu, gdyż dla każdego kursanta zorganizowane jest miejsce i narzędzia potrzebne do pracy.
*Wszyscy kursanci otrzymują profesjonalne skrypty z recepturami realizowanymi w trakcie szkolenia oraz własnoręcznie przygotowane wypieki.
*Kurs jest certyfikowany. Po jego ukończeniu każdy kursant otrzymuje stosowny dokument, podnoszący jego kwalifikacje.
Zapewniamy:
– odpowiednią ilość profesjonalnych stanowisk pracy, wyposażonych w potrzebny sprzęt i materiały,
– produkty niezbędne do pełnej realizacji szkolenia,
– czytelny skrypt z dokładnymi i sprawdzonymi recepturami,
– lunch,
– wodę, kawę, herbatę,
– certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności.
Szkolenie PODSTAWY CUKIERNICTWA POZIOM 1 z Trenerką Justyną Górniak jest jednodniowe i odbywa się w Akademii SŁODKOŚCI przy ul. Chmielnej 20/LU1 w Krakowie.
Zapraszamy!