Description
Szkolenie idealne dla początkujących cukierników, którzy mają już podstawowe umiejętności cukiernicze, ale szukają inspiracji do dalszego rozwoju – zarówno dla domowych piekarzy/cukierników, jak i dla pracowników hoteli czy restauracji z cukierniczymi aspiracjami! Wskakujemy na wyższy poziom cukierniczego wtajemniczenia! Szkolenie przekrojowe jeśli chodzi o formy, tekstury i rodzaje słodkości. Pojawi się na nim i monoporcja musowa i klasyczny uniwersalny torcik i nawet idealnie kruche makaroniki. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak polubić się z makaronikami i jak sprawić, aby nie były one kapryśne albo na czym polega sekret idealnego Czarnego Lasu, to zapraszamy serdecznie! Trenera nie musimy już chyba nikomu przedstawiać. Justyna Górniak to kobieta – cukiernicza rakieta!;)
Program szkolenia obejmuje:
- Przygotowanie i wypiek ciast:
- wilgotne ciasto magdalenkowe,
- biszkopt na bazie gorzkiej czekolady,
- dacquoise migdałowy,
- ciasto parzone na eklera,
- makaroniki na bezie włoskiej,
- delikatny biszkopt z limonką,
2.Przygotowanie i przechowywanie kremów cukierniczych:
- ganache infuzowany lawendą,
- curd tropikalny,
- mus na bazie crème anglaise,
- mus śmietankowy,
- chantilly mleczna czekolada,
- maślany krem pistacjowy,
- ganache czekoladowy,
- cremeux waniliowe.
- Pracę z różnymi strukturami:
- żel rabarbar-grapefruit,
- żel jeżyna-limonka,
- konfitura malinowa,
- palona beza włoska,
- żel malinowy,
- żelka truskawkowa.
- Przygotowanie dodatków do deserów:
- domowa pasta pistacjowa,
- prażona pistacja,
- nappage do glazurowania,
- jadalny zamsz,
- obręcz z temperowanej czekolady,
- dekoracje z temperowanej czekolady
- rocher z gorzkiej czekolady.
- Omówienie zastosowania w cukiernictwie substancji żelujących, takich jak:
- żelatyna,
- agar,
- pektyna.
- Informacje o procesach produkcyjnych, takich jak:
- przechowywanie i produkcja monoporcji,
- praca z czekoladą,
- jadalny zamsz na bazie masła kakaowego,
- przygotowanie palonego masła,
- przygotowanie i suszenie blatów bezowych,
- przygotowanie makaroników na bezie włoskiej.
* Efektem szkolenia jest uzyskanie teoretycznej, a przede wszystkim praktycznej wiedzy na temat techniki wykonania i dekorowania różnych rodzajów słodkości – tych małych, jak makaroniki i magdalenki oraz tych nieco większych, jak torcik musowy czy dacquoise z kremem pistacjowym. Każdy z kursantów aktywnie uczestniczy w szkoleniu, gdyż dla każdego kursanta zorganizowane jest miejsce i narzędzia potrzebne do pracy.
*Wszyscy kursanci otrzymują profesjonalne skrypty z recepturami realizowanymi w trakcie szkolenia oraz własnoręcznie przygotowane wypieki.
*Kurs jest certyfikowany. Po jego ukończeniu każdy kursant otrzymuje stosowny dokument, podnoszący jego kwalifikacje.
Zapewniamy:
– odpowiednią ilość profesjonalnych stanowisk pracy, wyposażonych w potrzebny sprzęt i materiały,
– produkty niezbędne do pełnej realizacji szkolenia,
– czytelny skrypt z dokładnymi i sprawdzonymi recepturami,
– lunch,
– wodę, kawę, herbatę,
– certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności.