Description
W końcu! Zapraszamy Was na pierwsze w tym roku szkolenie w duchu Świąt Bożego Narodzenia, na którym zrobimy dosłownie bajeczne słodkości, które idealnie komponują się w świąteczne boxy! Przygotujemy zarówno ciacha do pokrojenia (idealne do oferty świątecznej kawiarni/restauracji), jak i monoporcje w zimowych kształtach oraz małe łakocie, które będą chcieć łasuchować i dzieci i dorośli (trufle, ciasteczkowe choinki). Szkolenie dla każdego – dla profesjonalistów oraz domowych cukierników.
Będzie magicznie!
Trenera nie musimy już chyba nikomu przedstawiać. Justyna Górniak to kobieta – cukiernicza rakieta!;)
Program szkolenia obejmuje:
- Przygotowanie i wypiek ciast:
- wilgotne ciasto na palonym maśle z orzechami włoskimi
- biszkopt na bazie gorzkiej czekolady
- ciasto parzone na ptysia
- kruszonka do ptysia
- kruche ciasto cytrynowe
- piernik
- sablée czekoladowe
- sernik na kwaśniej śmietanie
- kruszonka orzech laskowy
- Przygotowanie i przechowywanie kremów cukierniczych:
- cremeux orzech laskowy
- ubijany maślany krem karmelowy
- chantilly tonka-biała czekolada
- chantilly waniliowy
- mus pumpkin spice latte
- ganach czekoladowy
- Pracę z różnymi strukturami, m.in.:
- słony karmel
- galaretka marakuja-banan
- żel wiśniowy
- pralina migdałowa z solą
- trufle mleczna czekolada-Baileys
- Przygotowanie dodatków do deserów
- Mirror glaze
- ciasto cygaretkowe
- dekoracje z sablée
- karmelizowane orzechy
- drobne ozdoby z temperowanej czekolady.
- Omówienie zastosowania w cukiernictwie substancji żelujących, takich jak:
- żelatyna
- agar
- pektyna
6.Informacje o procesach (około)produkcyjnych, takich jak:
- etapy produkcji
- przechowywanie gotowych wypieków oraz półproduktów.
* Efektem szkolenia jest uzyskanie teoretycznej, a przede wszystkim praktycznej wiedzy na temat techniki wykonania i dekorowania różnych rodzajów słodkości –w formie większych ciasteczek musowych do podziału, efektownych monoporcji w świątecznych kształtach oraz cake slices. Każdy z kursantów aktywnie uczestniczy w szkoleniu, gdyż dla każdego kursanta zorganizowane jest miejsce i narzędzia potrzebne do pracy.
*Wszyscy kursanci otrzymują profesjonalne skrypty z recepturami realizowanymi w trakcie szkolenia oraz własnoręcznie przygotowane wypieki.
*Kurs jest certyfikowany. Po jego ukończeniu każdy kursant otrzymuje stosowny dokument, podnoszący jego kwalifikacje.
Zapewniamy:
– odpowiednią ilość profesjonalnych stanowisk pracy, wyposażonych w potrzebny sprzęt i materiały,
– produkty niezbędne do pełnej realizacji szkolenia,
– czytelny skrypt z dokładnymi i sprawdzonymi recepturami,
– lunch,
– wodę, kawę, herbatę,
– certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności.