Opis
Szkolenie totalnie przywołujące na myśl ciepłą, słoneczną jesień i/lub zimowy chłód i skrzący się w słońcu śnieg! Biorąc pod uwagę różnorodność form, kombinacji smakowych i technik cukierniczych, proponowanych przez Trenerkę Justynę Górniak, po zapoznaniu się z programem szkolenia miłośnicy wypieków wpadną jak śliwka…w sernik! Bo w sernik wpadnie i śliwka, i morela, i jeżyna, karmel, czekolada, przyprawy korzenne, orzechy, pomarańcze… Krótko – serniki wyniesione na zupełnie nowy, zdecydowanie wyższy poziom! Szkolenie idealne zarówno dla domowych cukierników, jak i jako urozmaicenie słodkiej oferty kawiarni/restauracji na tę chłodniejszą część roku.
SERNIKI NA JESIEŃ I ZIMĘ poprowadzi Justyna Górniak – trener niezwykle uważny, sumienny, z dużym bagażem cukierniczego doświadczenia i kreatywnym podejściem do słodkości. A przy tym zaraża pozytywną energią i sprawia, że kursanci (poza ogromem przyswajanej wiedzy) na jej szkoleniach całkiem nieźle się bawią!
Program szkolenia obejmuje:
1. Przygotowanie i wypiek ciast:
- uniwersalne ciasto kruche,
 - kruche ciasto czekoladowe,
 - ciasto kruche korzenne,
 - brownie.
 
2. Przygotowanie serników:
- pistacjowy baskijski,
 - kremowy sernik z palonym masłem,
 - jogurtowy sernik na zimno z białą czekoladą,
 - monoporcja na serku Philadelpia,
 - sernik z dynią i kardamonem.
 
3. Przygotowanie i przechowywanie kremów cukierniczych:
- namelaka karmelowa,
 - ganache z gorzkiej czekolady,
 - krem chantilly o smaku herbaty Earl-Grey,
 - mus z serkiem Philadelphia.
 
4. Pracę z różnymi strukturami:
- żelka jeżynowa,
 - żel z rokitnika,
 - karmelizowana śliwka,
 - kruche spody do serników,
 - morela z rozmarynem,
 - kandyzowana skórka z pomarańczy,
 - delikatne kremy ubijane,
 - chrupiący chips z czekolady na pektynie,
 - delikatna beza włoska.
 
5. Przygotowanie dodatków do deserów:
- spody do serników,
 - chrupiące orzechowo-czekoladowe rocher,
 - domowa pasta pistacjowa,
 - pieczona dynia.
 
6. Omówienie zastosowania w cukiernictwie substancji żelujących, takich jak:
- żelatyna,
 - pektyna,
 - agar.
 
7. Informacje o procesach produkcyjnych, takich jak:
- idealnie skarmelizowany sernik baskijski,
 - zasada pieczenia sernika nowojorskiego,
 - jak wykorzystać jedną recepturę na dwa różne sposoby,
 - naturalny, idealnie gładki sernik na zimno,
 - etapy produkcji, przechowywanie i świeżość sernika.
 
*Efektem szkolenia jest uzyskanie teoretycznej, a przede wszystkim praktycznej wiedzy na temat techniki wykonania i wykańczania różnych rodzajów serników w klasycznych formach tortowych oraz w formie monoporcji. Każdy z kursantów aktywnie uczestniczy w szkoleniu, gdyż dla każdego kursanta zorganizowane jest miejsce i narzędzia potrzebne do pracy.
*Wszyscy kursanci otrzymują profesjonalne skrypty z recepturami realizowanymi w trakcie szkolenia oraz własnoręcznie przygotowane wypieki.
*Kurs jest certyfikowany. Po jego ukończeniu każdy kursant otrzymuje stosowny dokument, podnoszący jego kwalifikacje.
Zapewniamy:
– odpowiednią ilość profesjonalnych stanowisk pracy, wyposażonych w potrzebny sprzęt i materiały,
– produkty niezbędne do pełnej realizacji szkolenia,
– czytelny skrypt z dokładnymi i sprawdzonymi recepturami,
– lunch,
– wodę, kawę, herbatę,
– certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności.
				


































