Description
Ciekawe, bogate w różnorodne techniki i kombinacje smakowe szkolenie, które podnosi zwyczajny wypiek sernika na zupełnie niezwyczajny poziom! Co jak co, ale tak w kuchni domowej, jak i w modnych gastro-miejscach sernika zabraknąć nie może! Szkolenie to poprowadzone zostanie od zupełnych podstaw, tak żeby wszyscy kursanci gładko przeszli przez temat wypieku, przechowywania, dekorowania i porcjowania poszczególnych rodzajów sernika, od baskijskiego po nowojorski! Poprowadzi je Justyna Górniak – trener niezwykle uważny, sumienny, z dużym bagażem cukierniczego doświadczenia i kreatywnym podejściem do słodkości. A przy tym zaraża pozytywną energią i sprawia, że kursanci (poza ogromem przyswajanej wiedzy) na jej szkoleniach całkiem nieźle się bawią!
Program szkolenia obejmuje:
1. Przygotowanie i wypiek ciast:
• uniwersalne ciasto kruche,
• kruche ciasto czekoladowe,
• Red Velvet Cake
2. Przygotowanie serników:
• karmelowy Baskijski,
• Nowojorski z pistacją,
• Nowojorski z Mascarpone,
• czekoladowy sernik na zimno.
3. Przygotowanie i przechowywanie kremów cukierniczych:
• cremeux kawowe,
• chantilly waniliowy,
• bazowy creme patissiere,
• ganache z gorzkiej czekolady,
• chantilly cytrynowy,
• mus waniliowy z Philadelphią.
4. Pracę z różnymi strukturami:
• żelka malinowa na żelatynie,
• żelka mango na agarze,
• domowa konfitura truskawkowa,
• kruche spody do serników,
• delikatne kremy ubijane,
• gęsty creme patissiere,
• kremowe cremeux z dodatkiem kawy.
5. Przygotowanie dodatków do deserów:
• spody do serników,
• uniwersalny błyszczący napage,
• lustrzany mirror glaze z białej czekolady,
• domowa pasta pistacjowa.
6. Omówienie zastosowania w cukiernictwie substancji żelujących, takich jak:
• żelatyna,
• pektyna,
• agar.
7. Informacje o procesach produkcyjnych, takich jak:
• idealnie skarmelizowany sernik Baskijski,
• zasada pieczenia sernika Nowojorskiego,
• jak wykorzystać jedną recepturę na dwa różne sposoby,
• serniki w formie monoporcji w domu,
• przechowywanie i świeżość sernika.
*Efektem szkolenia jest uzyskanie teoretycznej, a przede wszystkim praktycznej wiedzy na temat techniki wykonania i wykańczania różnych rodzajów serników w klasycznych formach tortowych oraz w formie monoporcji. Każdy z kursantów aktywnie uczestniczy w szkoleniu, gdyż dla każdego kursanta zorganizowane jest miejsce i narzędzia potrzebne do pracy.
*Wszyscy kursanci otrzymują profesjonalne skrypty z recepturami realizowanymi w trakcie szkolenia oraz własnoręcznie przygotowane wypieki.
*Kurs jest certyfikowany. Po jego ukończeniu każdy kursant otrzymuje stosowny dokument, podnoszący jego kwalifikacje.
Zapewniamy:
– odpowiednią ilość profesjonalnych stanowisk pracy, wyposażonych w potrzebny sprzęt i materiały,
– produkty niezbędne do pełnej realizacji szkolenia,
– czytelny skrypt z dokładnymi i sprawdzonymi recepturami,
– lunch,
– wodę, kawę, herbatę,
– certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności.
Szkolenie jest jednodniowe i odbywa się w Akademii SŁODKOŚCI przy ul. Chmielnej 20/LU1 w Krakowie.